Wednesday, March 07, 2012

Tutorial 01 : Cara Meringankan BLOG Hampa

Laju kan blog korang dengan widget ini entah la laju ke tak tapi korang try la dulu ia mmg berbeza dari yang lain..Ok

Caranya begini : jQuery widget
1. Login ke Blogspot .
2. Klik Layout / Design> Add a Gadget >HTML/Javascript .
3. Copy code di bawah ini dan pastekan kedalamnya, tapi kosongkan tajuk widget dan SAVE!

  
   
   


Da copy code? Da Paste? berubah tak kelajuan blog korang tu? kalau tak laju try yang manual:

-: Sign in Blogger>clik layout/design>page elements>edit di Post Blog
Pada Number of posts on main page:...Hampa kurangkan jumlah post tu! contoh kalau 10 post per page koran kene kurangkan 5 post perpage.. lagi sikit lagi bagus minimum 6 page ke bawah. Dapat kurangkan berat blog hampa!

-: Lagi satu, buangla widget-widget yang tak diperlukan. Contohnya korang banyak sangat widget tapi korang rasa memberatkan so korang buangla. Macam widget berunsurkan Flash, Aku rasa tak perlu.. kat tangan korang pon ade jam, screen laptop,dalam bilik hampa pun ada jamkan..Aku rasa tak letak pon x pe or memang nak bagi Orang view Dalam blog korang just tengok jam je ye tak?.. besar kemungkinan orang tekan X je.. sebab terlalu berat.. Blog Hampa tu :P

-: Benda-benda yang berblink2 memang memberatkan blo koran tapi mungkin tertakluk pada image kot..ye tak?.. so tak payah letak. Kalau nak letak jugak ikut koran la aku da membantu korang la pilih :P

Jangan Lupe Singgah Blog untuk tutorial Akan datang


Mood: Tekanan Dengan button keyboard laptop aku.. :(
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

sila gunakakan bahasa yang sopan dan sesuai atau pon sesedap rase apabila mengkritik.